Pompierii din Sălaj, dotaţi cu autospeciale de circa 300.000 de euro

Mihaela Oprea

Două autospeciale de intervenţie noi performante, în valoare de aproximativ 300.000 de euro, vor ajunge în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” al judeţului Sălaj, în de-a doua etapă a Proiectul Operaţional Regional Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”.

Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Sălaj şi reprezentant în comisia de expertiză tehnică la nivelul Inspectoratelor din Regiunea de Nord, Radu Lucaci, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că în această a doua etapă a proiectului se intenţionează achiziţionarea a 12 autospeciale, pentru întreaga regiune, dintre care două pentru unitatea sălăjeană. „Pentru judeţul nostru, sunt prevăzute în proiect o autospecială cu apă şi spumă, estimată la valoarea de 120.000 de euro, precum şi o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi ajutor medical de urgenţă, cu post medical avansat, estimată la o valoarea de 170.000 euro, fără TVA”, a precizat maiorul Radu Lucaci.
Potrivit sursei citate anterior, prin achiziţionarea acestor maşini se intenţionează reducerea timpilor de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat până la 16 minute în zonele rurale şi opt minute în zonele urbane.
Proiectul cu finanţare europeană pentru dotarea cu echipamente specifice are ca obiectiv îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în Regiunea Nord Vest, în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice, a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Transilvania de Nord, respectiv din judeţele: Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Programul Operaţional Regional are o perioadă de implementare între 2007-2013.

„Spital de campanie” cu 10 paturi

Una din cele două autospeciale va putea asigura asistenţa medicală pentru 10 victime, în acelaşi timp, în cazul unor accidente rutiere, inundaţii, cutremure sau alte calamităţi. „Această autospecială de intervenţie este ca un mic spital de campanie, fiind necesară în situaţiile grave cu victime multiple. Autospeciala permite trierea şi intervenţia medicală de urgenţă la faţa locului, putându-se evalua pe loc situaţiile care necesită transfer la clinici specializate, pe calea aerului sau cu ambulanţa SMURD”, a precizat reprezentantul ISU Sălaj.
„Spitalul de campanie” are ca dotări suplimentare faţă de autospeciala de capacitate medie cu apă şi spumă: o remorca cu axă dublă, două corturi gonflabile de 10 şi respectiv 30 de metri pătraţi, sistem de iluminare corturi, sistem de încălzire cort tratament – încălzitor pe bază de motorină, 10 paturi şi dotări medicale specifice.
Potrivit sursei menţionate anterior, pentru acest tip de autospecială nu este necesară instruirea cadrelor unităţii. La intervenţii vor acţiona paramedicii SMURD, împreună cu cadrele medicale specializate din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj.

Noile autospeciale vin peste 9 luni

Maiorul Radu Lucaci susţine că autospecialele prevăzute în a doua etapă a proiectului vor ajunge în dotarea unităţii, cel mai devreme, peste nouă luni. Conform celor declarate de acesta, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord va organiza mai întâi procedura de atribuire a contractelor de achiziţii publice de furnizare prin licitaţie deschisă cu etapă finală electronica. Finalizarea licitaţiei, cu desemnarea operatorului economic pentru realizarea autospecialelor, va avea loc peste aproximativ trei luni, perioada de realizare a acestor autospeciale de intervenţie fiind de circa şase luni.

Finanţare de peste 10 milioane de lei

Pentru a doua etapă a proiectului este prevăzută o finantare de 10,1 milioane lei, finanţarea achiziţiei asigurandu-se în principal în baza Contractului de finanţare încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei ca Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest, în calitate de Organism Intermediar, şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord, în calitate de beneficiar, care asigură şi cofinanţarea. Beneficiarul final a acestei finantari sunt Inspectoratele Judetene.
Acest proiect este finanţat european în proporţie de 85 la sută, cu o cofinanţare de 13 procente de la bugetul de stat şi cu 2 la sută din bugetele Consiliilor Judeţene, din cele şase judeţe beneficiare. Termenul de implementare este de 18 luni.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Sălaj, Sebastian Olaru, contribuţia financiară a instutiţiei menţionate a fost, pentru prima etapă a proiectului, de 134.018,16 lei şi 27.173 de lei pentru a doua etapă a proiectului.

Doar autospeciale noi, în fază de proiect

Conducerea inspectoratului speră ca, pas cu pas să se reuşească dotarea inspectoratului cu autospeciale noi, in totalitate. „Vom încerca să atragem fonduri pentru dotarea, în totalitate, a unităţii noastre, cu autospeciale noi, performante, în vederea îmbunătăţirii capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă”, a declarat maior Radu Lucaciu. În prima etapă a proiectului au ajuns în judeţ cinci autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială de descarcerare şi trei ambulanţe SMURD, dintre cele 64 repartizate în Inspectoratele din Transilvania de Nord.

Leave a Comment